poezenpootjeContact  poezenpootjeOver ons  poezenpootje Rasinformatie  poezenpootje Katten  poezenpootje Nieuws  poezenpootje Kittens  poezenpootje Planning poezenpootje Nesten  poezenpootje Links  poezenpootje Gastenboek


Pawpeds G1G2G3 ribbon
logo cattery sibrussia

Gezondheidstesten

Ons testbeleid is ontstaan uit onze ervaring met het fokken met rashonden. In de rashondenwereld is er veel meer geregeld en verplicht dan in de kattenwereld. Toch vinden wij het van groot belang om het ras gezond te houden en zijn van mening dat waarop we kunnen testen, wij testen.
Hier zijn wij dan met onze jongste fokkatten in september 2013 mee begonnen. De meeste fokkers testen op FIV - FeLV - HCM en PKD.
De laatste twee zijn alleen geldig als ze per echo zijn getest. Er bestaat GEEN DNA test voor HCM en PKD voor het Siberische ras. Wel zijn deze testen voor andere rassen ontwikkeld en wellicht dat er ooit in de toekomst dit ook voor de Siberische kat bestaat maar voor nu moet er per echo getest worden op HCM en PKD.  HCM dient herhaaldelijk getest te worden per echo afhankelijk van het advies elk jaar of om het jaar. PKD is éénmalig testen per echo voldoende voor het leven. Daarnaast testen wij per DNA op PKDef, rdAc-PRA en Rdy-PRA en laten wij de bloedgroep bepalen.
Hieronder leggen wij graag uit wat deze ziektes inhouden.

HCM
HCM is een afkorting van Hypertrofische Cardiomyopathie, dit is een ziekte van de hartspier. De hartspier is dan plaatselijk verdikt waardoor het hart minder goed functioneert en er complicaties op zullen treden en dat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

onderzoek via echo op HCM    onderzoek via echo op HCM    onderzoek via echo op HCM

HCM kan (alleen) met het maken van een echo op minimaal 1 jarige leeftijd uitgesloten worden en dient herhaald te worden.

PKD
PKD is een afkorting van Polycysystic Kidney Diseas, een erferlijke afwijking die bestaat uit cysten in de nieren. Cysen zijn met vocht gevulde blaasjes. Naarmate deze blaasjes groeien zullen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en uiteindelijk leiden tot chronisch nierfalen. Dit kan voor ernstige problemen zorgen en uiteindelijk de dood betekenen.

onderzoek via echo op PKD

PKD kan (alleen) met het maken van een echo op minimaal 1 jarige leeftijd uitgesloten worden en hoeft daarna niet meer herhaald te worden.

Meer informtatie over HCM en PKD vindt u hier

FIV
FIV is een afkorting van Feline Immunodeficiency Virus, ook wel kattenaids genoemd. Het FIV-virus beschadigt of doodt de cellen van het immuunsysteem (witte bloedcellen). Dit veroorzaakt een geleidelijke achteruitgang van het immuunsysteem. In een vroeg stadium van FIV is het mogelijk dat er geen uiterlijke symptomen zijn. Het immuunsysteem is zeer belangrijk bij het afweren van infecties daarom lopen FIV-positieve katten een groter risico op besmetting door andere virussen of bacteriën.

Fiv is via een 'snaptest' (bloedonderzoek) te onderzoeken.

Meer informatie over FIV vindt u hier

FeLV
FeLV is een afkorting van Feline Leukemie Virus. FeLV is een zeer besmettelijke virusziekte. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

FeLV is via een 'snaptest' (bloedonderzoek) te onderzoeken.

Meer informatie over FeLV vindt u hier


PKDef
PKDef is een afkorting van Pyruvaatkinase Deficientie, dit is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor de rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.

PKDef is via DNA te onderzoeken.

Meer informatie over PKDef vindt u hier


rdAc-PRA
rcAc-PRA is een afkorting van Progressieve Retinale Atropie, dit is een erferlijke afwijking die leidt tot blindheid. De blindheid ontwikkelt zich sneller of langzamer afhankelijk van de mutatie.

rcAc-PRA is via DNA te onderzoeken.

Meer informatie over rcAc-PRA vindt u hier


Rdy-PRA
Rdy-PRA is
een afkorting van Progressieve Retinale Atropie, dit is een erferlijke afwijking die leidt tot blindheid. De blindheid ontwikkelt zich sneller of langzamer afhankelijk van de mutatie.

Rdy-PRA is via DNA te onderzoeken.

Meer informatie over Rdy-PRA vindt u hier

Patella Luxatie
Bij Patella luxatie is er sprake van een te 'losse' knieschijf. Deze aandoening is één van de belangrijkste oorzaken van kreupelheid bij de knie.

Patella luxatie is door de dierenarts vast te stellen.

Meer informatie over Patella Luxatie vindt u hier

Bloedgroep
De kat heeft bloedgroep A of Bloedgroep B of is A en draagt B. Pas bij een dekking kan bloedgroep B problemen geven indien de poes verpaard wordt met een kater die bloedgroep A heeft. De kittens met bloedgroep A lopen het risico om na enkele dagen te verzwakken en uiteindelijk te sterven, zonder aanwijsbare reden. Het probleem zit hem in de antistoffen die in de moedermelk aanwezig zijn. De bloedgroep A is voor de B-poes namelijk een lichaamvreemd element, en dient door de anti-stoffen vernietigd te worden. Met andere woorden de rode bloedcellen van het kitten worden door de antistoffen uit de moedermelk afgebroken. Het kitten maakt een heel grote kans om te sterven aan bloedarmoede.
Om dit probleem te voorkomen is het verstandig de bloedgroep te bepalen van de poes en kater alvorens overgaan tot verparing. Het verdient de voorkeur om niet met bloedgroep B te gaan fokken en de grootste zorgvuldigheid met dragers van bloedgroep B omdat er met 2 dragers van bloedgroep B weer lijders gefokt worden. Het heeft onze voorkeur om enkel met katten met bloedgroep A te fokken.

Bloedgroep is te bepalen door bloedonderzoek of met een DNA-test.

Meer informatie over bloedgroepen vindt u hier